Nieuw werk voor jubileumuitreiking Geuzenpenning 2011

 


Op maandag 14 maart 2011 is ter gelegenheid van de 25ste uitreiking van de Geuzenpenning 2011 een door mij in opdracht gecomponeerd openingswerk te beluisteren.

 

De ‘Geuzen Medal Fanfare’ zal in de Grote Kerk van Vlaardingen, in het bijzijn van kroonprins Willem Alexander, worden uitgevoerd door het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens onder leiding van Tijmen Botma.  Ik ben zeer ingenomen met deze prestigieuze opdracht. Toen ik werd benaderd met de vraag of ik een werk wilde componeren voor de uitreiking van de Geuzenpenning hoefde ik niet lang na te denken. Ondanks mijn goed gevulde opdrachtenportefeuille heb ik deze compositieopdracht onmiddellijk geaccepteerd.  Ik beschouw het als een eer dat deze  jaarlijks terugkerende gebeurtenis elke keer zal worden opgeluisterd met deze compositie”

 

De Geuzenpenning 2011 is toegekend aan de Afghaanse mensenrechtenactiviste Sima Samar en de Nederlandse krijgsmacht. Sima Samar leidt de Afghaanse mensenrechtencommissie met speciale aandacht voor de rechten van vrouwen en kinderen. Ze was vicepresident en minister voor vrouwenzaken in de regering van Hamid Karzai. Ze zag zich gedwongen af te treden door doodsbedreigingen aan haar adres naar aanleiding van haar kritische houding tegenover de Islamitische wetgeving.
De Nederlandse krijgsmacht dankt de onderscheiding aan haar verantwoordelijke taak en kenmerkende strategie, bekend als de ‘Dutch Approach’ tijdens de missie in Afghanistan. Die, ook door de buitenlandse mogendheden, geroemde strategie combineert diplomatie en daadwerkelijke hulpverlening aan de lokale bevolking en staat ook wel bekend als de drie d’s – development, diplomacy and defence. De prijs zal namens de krijgsmacht in ontvangst worden genomen door generaal Peter van Uhm.

 

De Geuzen waren de allereerste Nederlandse verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen meteen in het begin van de oorlog al in opstand tegen de Duitse bezetter. Het Geuzenverzet ontleende zijn strijdbare naam aan de manhaftige Geuzen uit de Tachtigjarige Oorlog.
De stichting Geuzenverzet 1940-1945 werd opgericht om de idealen van en de nagedachtenis aan de verzetsgroep 'De Geuzen' levend te houden. De stichting reikt sinds 1987 jaarlijks een Geuzenpenning uit om mensen en organisaties te eren en te steunen, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

 

De eerste winnaar in 1987 was Amnesty International. Andere belangwekkende organisaties waaronder de Anne Frankstichting en Artsen zonder Grenzen evenals persoonlijkheden als de presidenten Richard von Weizsäcker en Václav Havel en de politica Ingrid Betancourt ontvingen ook deze eervolle onderscheiding.


 

Gepubliceerd: dinsdag 1 maart 2011