Franse compositieopdracht

 

 

Op 26 november 2010 vindt in de Franse stad Belfort de wereldpremière plaats van Liberté. Ik schreef het werk in opdracht van het harmonieorkest van de stad Belfort ter gelegenheid van de officiële inwijding van het beeldhouwwerk ‘Le Lion de Belfort’. De beeldhouwer Frederic Auguste Bartholdi, ook de maker van het Vrijheidsbeeld in New York, had de gebeeldhouwde leeuw in 1880 voltooid maar het beleeft nu pas de officiële inwijding.

Liberté bestaat uit drie delen waarin de verwantschap tussen Frankrijk en de Verenigde Staten enerzijds, en het enorme beeldbepalende bouwwerk van Bartholdi anderzijds, centraal staat. Het eerste deel beschrijft het Vrijheidsbeeld dat door Frankrijk werd geschonken aan de Verenigde Staten. Muzikaal is dat hoorbaar door het thematisch materiaal uit de volksliederen van beide landen. De vier gebeeldhouwde engelen met trompetten op de hoeken van de Brattle Square Church in de Amerikaanse stad Boston vormen de basis van het rustige tweede deel. Hier liet ik me inspireren door het langzame deel (Largo) uit de negende symfonie ‘From the New World’ van Antonin Dvorăk. Het finaledeel is gewijd aan het heldhaftige Franse verzet in het beleg van Belfort door de Pruisen in de jaren 1870 en1871. 

Hier wordt op muzikale wijze het kolossale beeldhouwwerk geïllustreerd.- Le Lion de Belfort, 22 meter lang en 11 meter hoog. Bijzonder in de uitvoering is de toevoeging van een verteller en driestemmig koor te noemen. De opdrachtgever, 'l Orchestre d'Harmonie de la Ville de Belfort, zal de première verzorgen van Liberté en op deze wijze het oude beeld op zeer bijzondere wijze, na 130 jaar, inwijden.

Ik voltooide Liberté in de zomer van 2010 en zal aanwezig zijn bij de feestelijke première op vrijdag 26 november in Belfort.

Gepubliceerd: dinsdag 31 augustus 2010