Premiére Pierius Magnus

 

Op 5 februari gaat in Sneek, Workum en Makkum mijn nieuwe compositie Pierius Magnus (Grutte Pier) in première. Dit muzikale epos over de Friese legende Grutte Pier (1480-1520) schreef ik ter gelegenheid van de fusie van vijf gemeenten naar de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân, welke op 1 januari 2011 een feit is geworden.

'Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries'. Welke oprechte Fries kent deze woorden niet? Het zijn de legendarische woorden van een al even legendarische personage uit de Friese geschiedenis, Grutte Pier van Donia. Zijn conflict met de Hollanders werd een niets ontziende strijd en zonder uitzondering een gevecht op leven en dood  . Geïnspireerd door dit gegeven  maakte ik een muzikaal portret gemaakt van de avonturen van Grutte Pier. De legende neerzetten zoals hij was is de hoofdgedachte van Pierius Magnus.

De legendarische Friese volksheld was beslist geen lieverdje en hoe langer ik me inleefde in de achtergrond van Grutte Pier hoe meer ik me begon af te vragen welke rol de Friese vrijheidsstrijder werkelijk vervulde. In het ruim negen minuten durende muziekwerk, geschikt voor harmonie en fanfare, is de barbaarse en onverschrokken kant dan ook meer terug te horen dan het zachtere en vrediger karakter wat er ook ongetwijfeld geweest zal zijn.

In zes in elkaar overlopende delen heb ik op beeldende wijze de turbulente tijd en belangrijkste episodes van Grutte Pier vorm willen geven. Vanaf het eerste moment bent u muzikaal deelgenoot van zijn leven. De ingrediënten van Pierius Magnus - het grillige karakter, de enorme strijd en haat tegen de Hollanders, de liefde voor Friesland, de zachtere kant en tot slot zijn onvermijdelijke maar vroege dood geeft u een vrijmoedig inzicht in het dubieuze leven van het nationale symbool van Friesland.

Pierius Magnus is geschreven en geschikt voor zowel harmonie- als fanfareorkesten. In februari 2010 wordt het werk opgenomen door het universiteitsorkest van de Japanse stad Nagoya.

Gepubliceerd: woensdag 19 januari 2011