Zwitserse Compositieopdracht

 

Bron: Klankwijzer

 

Op het Zwitserse muziekconcours “Walberg Contest 2012” zal dit jaar door alle deelnemende orkesten een compositie van Friese bodem worden uitgevoerd. Componist Jan de Haan werd door de organisatie van dit prestigieuze evenement uitgenodigd om een uitdagend concertwerk met een tijdsduur van 10 minuten te schrijven. De componist heeft het werk met de titel “Musica Helvetica” inmiddels voltooid zodat de orkesten er binnenkort aan kunnen beginnen. De Haan zal op het concours, dat in juli van dit jaar zal worden gehouden, zelf deel uitmaken van het internationale juryteam.

De carrière van de Oranjewoudse musicus heeft een wending genomen die hij niet kon vermoeden toen hij in 2008 zijn succesvolle muziekuitgeverij De Haske Publications verkocht aan een Amerikaanse multinational. De componist zegt daar zelf over: "Dat ik na deze belangrijke beslissing regelmatig uit binnen- en buitenland zou worden benaderd voor compositieopdrachten en gastdirecties had ik niet verwacht. Om niet weer te vervallen in het stressvolle bestaan dat de uitgeverij met zich meebracht moet ik nu zelfs regelmatig uitnodigingen afslaan. Eervolle opdrachten als deze kun je natuurlijk niet weigeren."

Naast de opdracht uit Zwitserland schreef de Friese musicus binnen een jaar tijd nog twee omvangrijke concertwerken voor blaasorkest. Zijn compositie “Alhambra” was in december het verplichte werk op de Nederlandse Brassband kampioenschappen. Vrijwel aansluitend schreef hij “Spectrum of the Sky” dat in april, tijdens de Nederlandse Fanfare Kampioenschappen door alle toporkesten zal worden gespeeld. Dit bijna 20 minuten durende werk ging afgelopen weekend in première tijdens een concert in het Concertgebouw te Tilburg. Uitvoerend orkest was het Nationaal Jeugd Fanfareorkest o.l.v. de componist zelf.

Na de voltooiing van de Zwitserse opdracht staat er alweer een volgende project in de steigers. In opdracht van zijn voormalige uitgeverij ontwikkelt de veelzijdige musicus voor het Duitse instrumentale muziekonderwijs een boekwerk met eenvoudige samenspelmuziek voor beginnende schoolorkesten. "Een welkome afwisseling na het schrijven van drie grote concertwerken", aldus de Haan.


Gepubliceerd: donderdag 16 februari 2012