Download score:


Bekijk video:

<< Terug

Yn Ieren en Sinen - Jan de Haan

 

De compositie “Yn Ieren en Sinen” (vanuit volle overtuiging) is geschreven in 2016/2017 in opdracht van “CMV Harmonie Sneek” ter gelegenheid van hun 95-jarig jubileum.

 

Op verzoek van de opdrachtgever baseerde de componist het werk op het leven van een oud lid van de vereniging die tot zijn 86e jaar de bugel bespeelde.

 

Muziek was erg belangrijk in het veelbewogen leven van de man.  Als fanatiek muzikant had hij een grote liefde voor koraalmelodieën. Zijn lievelingslied, de Tallis’ Canon van de Engelse componist Thomas Tallis (1505-1585) is dan ook de inspiratiebron geweest voor deze compositie. Het thema komt niet in zijn geheel voor in het werk maar tijdens de inleiding verwijst de bugel solo duidelijk naar de oorspronkelijke melodie. De marsachtige gedeelten uit de compositie verbeelden het markante karakter van de hoofdpersoon. Het langzame middendeel vangt melancholisch aan waarmee het vele verdriet dat de man in zijn leven heeft gekend wordt uitgebeeld. Zijn grote liefde voor lyrische melodieën komt naar voren in een daaropvolgend romantisch en gevoelvol gedeelte. In het laatste deel van de compositie wordt teruggegrepen op het markante mars thema. Hiermee wordt aangegeven dat de hoofdpersoon na de vele dieptepunten uit zijn leven altijd met volle overtuiging (yn ieren en sinen) de draad weer oppakte dankzij zijn liefde voor de fanfaremuziek.   


Bezetting: Fanfareorkest
Genre: Concertwerk
Moeilijkheidsgraad : 3
Tijdsduur: 11:00


Uitgeverij: Hal Leonard


<< Terug