Download score:


Bekijk video:

<< Terug

The Secret of Mercury - Jan de Haan

 

Geschreven in 2019 in opdracht van Harmonieorkest “Da Capo” Leeuwarden.

 

Mercurius is de Romeinse god van de handel en de reizigers. Hij is ook de boodschapper van de goden – een soort postbode dus. Dat moet de reden zijn geweest waarom het toenmalige Nederlandse bedrijf PTT Post (nu PostNL) deze god uit de mythologie soms op postzegels en speciale penningen liet afbeelden. Het orkest dat deze compositie liet maken, was tot 1995 de Leeuwarder PTT-Harmonie. Deze achtergrond, die ook na de verzelfstandiging van het orkest van belang bleef, vormde de basis voor de inspiratie voor deze compositieopdracht.


Mercurius, de kleinste planeet in ons zonnestelsel, staat het dichtst bij de zon. De naam is ontleend aan de gelijknamige god uit de Romeinse mythologie, die in zijn rol van boodschapper vanzelfsprekend snel moest zijn: Mercurius draait van alle planeten dan ook het snelst om de zon.


Toen de compositieopdracht werd verleend, was de link met Mercurius al snel gelegd. De componist koos bij het schrijven van dit vierdelige ononderbroken werk echter niet voor de god maar voor de planeet als inspiratiebron. In het eerste deel van de compositie, met de veelzeggende titel Mysterious Planet, wordt een geheimzinnige sfeer gecreëerd. Het tweede deel, Messenger, is genoemd naar het in 2004 gelanceerde onbemande ruimtevaartuig waarmee onder meer het immens grote dal Great Valley – het uitgangspunt voor deel drie – werd onderzocht. Het werk eindigt met BepiColombo, de naam van de dubbele ruimtesonde die in 2018 naar Mercurius werd gestuurd om daar in 2026 in een baan om de planeet te komen en het oppervlak verder in kaart te brengen. Al deze interessante thematiek staat garant voor een compositie die van begin tot eind boeit.

 

 


Bezetting: Harmonieorkest
Genre: Concertwerk
Moeilijkheidsgraad : 4
Tijdsduur: 12:00


Uitgeverij: De Haske


<< Terug