Download score:


Bekijk video:

<< Terug

Paradise Cave - Jan de Haan

"Symphonic Poem for Fanfare Orchestra"

  

Gecomponeerd in 2019 voor de 1e divisie fanfare tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) 2022 te Kerkrade.

 

De Thien Duong-grot – oftewel Paradise Cave – is gelegen in een van de nationale parken van Vietnam. Dit 31 kilometer lange grottenstelsel, dicht bij de grens van Laos, werd pas in 2005 ontdekt. Vanwege zijn indrukwekkende schoonheid werd de grot door de ontdekkers het ‘paradijs’ genoemd.

 

Een bezoek aan Vietnam bracht componist Jan de Haan onder andere naar deze buitenaards aandoende plek. De grootsheid en adembenemende pracht van dit natuurwonder maakten zo veel indruk dat het hem inspireerde tot het schrijven van een compositie.

 

Het betreden van de grot is een magistrale ervaring, alsof je een kathedraal binnenwandelt. Deze ervaring wordt in het begin van de compositie uitgebeeld door een majestueus thema, dat als een soort leidmotief regelmatig in het werk terugkeert. Tijdens de bezichtiging van het adembenemende natuurverschijnsel valt de componist van de ene verbazing in de ander. De enorme stalagmieten en stalactieten van tientallen meters hoog lijken deel uit te maken van een soort museum. Ze vormen een belangrijke inspiratiebron, maar ook de ruige plekken, daar waar de grot deels is ingestort, zijn een dankbaar gegeven om te verklanken. 

 

De componist beleefde Paradise Cave als kunst, maar dan in miljoenen jaren gecreëerd door de natuur. Bij thuiskomst zette hij deze indrukwekkende ervaring om in muziek. Dit resulteerde in een kleurrijk en spectaculair concertwerk voor fanfareorkest.

 

Paradise Cave is opgedragen aan het Wereld Muziek Concours (WMC). Dit internationale muziekfestival wordt sinds 1951 vierjaarlijks in Kerkrade gehouden. Dit evenement, dat door Jan de Haan al sinds zijn studententijd wordt bezocht, neemt een voorname plaats in zijn muzikale carrière in. Eerst kwam hij er als bezoeker, maar later ook als finalist van de internationale dirigentenwedstrijd. Hij trad er op als dirigent van een orkest en was er bovendien meerdere keren werkzaam als jurylid. Tijdens verschillende edities van dit prestigieuze concours dienden composities van De Haan er als verplicht werk.


Bezetting: Fanfareorkest
Genre: Concertwerk
Moeilijkheidsgraad : 6
Tijdsduur: 15:30


Uitgeverij: Hal Leonard


<< Terug