Download score:


<< Terug

Liberty - Jan de Haan

A Tribute to the sculptor Frédéric Auguste Bartholdi 

 

Gecomponeerd in opdracht van L'Orchestre d'Harmonie de la Ville de Belfort (F) 2010

 

Liberté is gecomponeerd voor de officiële inwijding van het beeldhouwwerk Le Lion de Belfort: een enorme uit rode zandsteen gebeeldhouwde leeuw die het gezicht van de Franse stad Belfort bepaalt. De première van de compositie vond – ter gelegenheid van die inwijding – plaats op 28 november 2010, maar liefst 130 jaar nadat het standbeeld door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi (1834-1904) werd voltooid.

 

Het werk bestaat uit drie delen. Het eerste deel beschrijft het bekendste standbeeld dat Bartholdi heeft gemaakt: het 93 meter hoge Vrijheidsbeeld in New York. Het beeld werd in 1886 geplaatst nadat het, als bevestiging van de wederzijdse vriendschappelijke band, door Frankrijk aan de Verenigde Staten was geschonken. De thematiek van het eerste deel is dan ook duidelijk hoorbaar gebaseerd op het begin van zowel het Franse (La Marseillaise) als het Amerikaanse volkslied (The Star-Spangled Banner).

 

In deel twee worden de vier gebeeldhouwde trompetspelende engelen verklankt die in 1876 door Bartholdi werden gemaakt voor de vier hoeken van de toren van de Brattle Square Church in Boston (Massachusetts). De componist legde de relatie met de Verenigde Staten door zijn inspiratie voor dit deel te halen uit het Largo uit de Symphony No. 9 in E Minor From the New World (Uit de nieuwe wereld) van Antonín Dvoƙák.

 

Het laatste deel staat in het teken van het kolossale beeldhouwwerk Le Lion de Belfort. De 22 meter lange en 11 meter hoge leeuw symboliseert het heldhaftige Franse verzet tijdens het beleg van Belfort door de Pruisen in 1870-1871.

 


Bezetting: Harmonieorkest
Genre: Concertwerk
Moeilijkheidsgraad : 4
Tijdsduur: 14:30


Uitgeverij: Hal Leonard Bestel dit werk



Beschikbaar op de volgende CD's:
The White Tower Bestel deze CD
Liberty Bestel deze CD

<< Terug