<< Terug

Introduction and Variations on Dies Irae - Jan de Haan

 

Test piece World Music Contest 2017 - 3rd division

 

“Introduction and Variations on Dies Irae” is programmatisch van opzet.
Na de introductie waarin het Groninger landschap met zijn prachtige vergezichten wordt voorgesteld volgen een vijftal variaties gebaseerd op het 13e eeuwse gregoriaanse thema “Dies Irae”. Een thema dat wordt toegeschreven aan Thomas van Celano.
Elke variatie is, in willekeurige volgorde terug te voeren op enkele markante momenten uit de geschiedenis van de vestigingsplaats van de opdrachtgever van deze compositie, Excelsior Grijpskerk (Gr)


Variatie I: In de 19e eeuw was de aanleg van een waterweg en een spoorlijn van groot belang voor Grijpskerk. Het vergrote de aantrekkingskracht van het dorp waardoor meer mensen zich daar gingen vestigen.


Variatie II: Deze variatie, waarin ook voor het eerst het volledige Dies Irae thema is te beluisteren voert terug naar de 16e eeuw. De eeuw waarin de tachtigjarige oorlog begon en de strijd van en de moord op Willem van Oranje plaatsvond.


Variatie III: De tachtigjarige oorlog ging ook aan Grijpskerk niet voorbij. In de 1582 werd de kerk van Grijpskerk verwoest door plunderende oorlogsbendes. Dit was een jaar nadat de Slag bij Grijpskerk plaatsvond. De staatse troepen behaalden toen een grote overwinning op de Spanjaarden.


Variatie IV: Pas in 1607, tijdens het Twaalfjarig bestand, werd de kerk weer opgebouwd.


Variatie V: Hierin wordt het huidige Grijpskerk uitgebeeld. Een dynamische plaats waar de vondst van het in 1990 in de nabijheid van het dorp aangetroffen aardgasveld voor veel bedrijvigheid en economische voorspoed heeft gezorgd.


Bezetting: Brassband
Genre: Concertwerk
Moeilijkheidsgraad : 4
Tijdsduur: 13:00


Uitgeverij: Hal Leonard


<< Terug