Download score:


Bekijk video:

<< Terug

Alhambra - Jan de Haan

 

Gecomponeerd voor de 1e divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen 2011.

 

Sinds de jaren negentig schrijf ik mijn werken hoofdzakelijk in het Spaanse Moraira.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Spaanse cultuur vaak een  inspiratiebron vormt voor mijn composities – zo ook voor het werk Alhambra.

 

Tijdens een verblijf in Andalusië bezocht ik één van de belangrijkste erfgoederen van Spanje, het prachtig tegen de achtergrond van de Sierra Nevada  gelegen middeleeuwse fort Alhambra. Dit imposante complex van gebouwen is het resultaat van honderden jaren bouwen tijdens de Moorse overheersing over Spanje (711-1492).

 

Alhoewel het werk niet direct programmatisch van opzet is, zijn de Arabische maar vooral de Spaanse invloeden wel te herkennen. In het sfeervolle langzame eerste deel doen verschillende solisten hun relaas. Het snelle en grillige middendeel is opgewekt van stijl maar anderzijds ook dramatisch van inslag. Het slotdeel van Alhambra is geïnspireerd op de optochten die tijdens de jaarlijks terugkerende feesten van de Moren en de christenen (Fiestas de Moros y Cristianos) traditiegetrouw op veel plaatsen in Spanje in ere worden gehouden.


Bezetting: Brassband
Genre: Concertwerk
Moeilijkheidsgraad : 6
Tijdsduur: 12:20


Uitgeverij: Hal Leonard Bestel dit werk


<< Terug